Hur gick tankarna?

Eftersom det var minst 4 som deltog i skamtet dar 3 “slavar” skulle saljas av en herre i hog hatt – sa maste det ha pagatt en dialog i gruppen efter det att en av dem foreslog “skamtet”. Ingen av dem protesterade och under sjalva spektaket pa Hallands nation sa stannade protesterna mot det hela vid muttranden vid borden. Ingen stoppade det hela – utan forst nar nyheten om tilltaget spreds sa reagerade ansvarig pa Hallands nation.

Sa … for det forsta 4 studenter med marklig uppfattning om humor ( inte sa mkt att gora at – folk ar som dom ar).
Men det andra — att spektaklet inte stoppas direkt av askadare som buar ut aktorerna.
Och for det tredje – reaktionen fran Hallands Nation ;
Vi är naturligtvis väldigt ledsna över att någon av våra besökare känt sig kränkt och ser allvarligt på situationen.
Det handlar ju inte enbart om att en besokare kant sig krankt. Det handlar om arrangorer som inte riktigt begriper sitt ansvar. Om ingen hade reagerat sa hade Hallands Nation inte brytt sig? Utan skrattat vidare?

Nu tror jag inte det är fråga om ett medvetet tänkande att skoja rasistiskt. Jag tror det är historielösa plumpa och dumma studenter det är fråga om.

Rektorns reaktion och fragestallning till de ansvariga pa studentnationerna;
Vad gör ni för att minimera sannolikheten för att liknande dumheter ska inträffa framöver.” ar helt relevant.
For det ar vad det ar fraga om — dumheter.

******
Och det hela fortsatter. Antingen en som tror sig provocera eller en som inte gillar att folk inte accepterar plumpa rasistiska skamt – attackerar nu anmalaren. Det gor det hela annu mer plumpt och dumt. Liksom fornekandes ratten att bli upprord… Ar det bara i Skane sant har intraffar?
Det visar sig vara en gatukonstnär… Som tycker sig driva skämtet ett snäpp ytterligare. Tycker han. I så fall hade han väl skämtat med studenterna eller med Hallands nation.

*********
Sedan sprids det hela ut i Europa – nätverket mot rasism ENAR – protesterar i ett oppet brev till EU ministern.
Organisationen begär att den svenska regeringen agerar för att identifiera och lagföra förövarna.
Hmmm lagföra? Racker det inte med den idiotförklaring som de 4 studenterna och de ansvariga pa Hallands Nation redan utsatts for?

För EU ministern är detta “djupt osmakligt”. Ja, som minister kan hon inte kalla folk for korkskallar och idioter.
Men är det inte dags för de 4 studenterna att kliva fram och åtminstone försöka förklara sig?

18 thoughts on “Hur gick tankarna?

 1. Jadu, det där med att skämta om hemska saker är ju inte socialt acceptabelt det ser vi ju från länkarna ovan. Så nu har du några länkar du kan hoppa på efter att du nedgjort dina nuvarande väderkvarnar.

  En tanke: bara för att man skämtar om ett allvarligt ämne, betyder det att man förespråkar företeelsen? Var du där och såg hur det framfördes? Parodi brukar ju användas för att underminera det man inte gillar, de kanske parodierade slavhandel?

  • Man hitter det man letar efter. Det kryllar av humor ute i världen, en del att skratta åt – annat att gapa åt. Smaken skiljer sig åt.
   Om de skulle parodiera ska handel så hade väl det hela framförts smartare, o inte på några få sekunder. Dessutom brukar man parodiera aktuella företeelser, inte historiska. Ska handeln idag handlar fr a om trafficking och då vore det kanske en lastbil med container de skulle ha kört in på scenen.

 2. Du kanske kan ta på dig ansvaret att göra en lista på saker som man inte får skämta om, kom bara ihåg att den måste innehålla allt som någon människa i världen kan känna sig kränkt av. Jag skulle tro att du kommer att vara upptagen ett tag. Jag personligen känner mig kränkt om någon skämtar om motorcyklister, AIK, villaägare, hundägare och smålänningar. Där gav jag dig lite att börja med, så nu är det bara att sätta igång.

  • Varför det? Det är upp till varje skämtare att resonera invärtes om hur hans/hennes publik kan tänkas reagera. Och det var vad som saknades i slav skämtet.

 3. Du är medveten att första steget i slavhandeln(som fortfarande existerar i dessa delar) var svarta muslimer i nordafrika.
  Att sälja människor är OK enligt Koranen sålänge individen inte är muslim.

  Det finns t o m regler för hur dessa ska behandlas, t.ex. att om en slav tillagar en måltid så ska slaven få en del av den. Trevligt, eller hur? Sålänge man bortser från att det fortfarande är ok att äga en människa.

  http://en.wikipedia.org/wiki/African_slave_trade

  “Traditional Islamic jurisprudence
  Principles

  In Islamic jurisprudence, slavery was an exceptional condition, with the general rule being a presumption of freedom (al-‘asl huwa ‘l-hurriya — “The basic principle is liberty”) for a person if his or her origins were unknown,[2] though enslavement was sanctioned by God as punishment for unbelief.[37]”

  Om muslimerna inte har skuld, så har knappast vi svenskar det heller.

  Fritt fram att skämta!

 4. Men vafan, låter ju som om det var ett s.k. gyckel på en sittning? En av poängerna med gyckel är att göra något osmakligt (s.k. äckelgyckel) eller på annat sätt provocera.

  Big deal. Fulla studenter. Folket som reagerar har inte varit studenter själva…?

 5. hade det varit tvärtom att svarta studenter spexat om vita då hade ingen sagt nått, men nu är det ett jävla liv.

  Jallow & kompani är ju välkomna att åka hem till Afrika om det är så rasistiskt här.

 6. De är antagligen i sina hemländer och skojjar på friskt i ämnet för att sedan bli uthängda, begabbade, bespottade, hånade, mm i media på samma sätt som här.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.