Varför kantrar debatten?

Sexköpslagen handlar om att straff de som köper sex av prostituerade. Om det råder ingen tvekan. Ända kantrar debatten allt som oftast till att handla om sexsäljaren och dennes fria vilja och vuxenhet. Debatten om köparen och vad som driver denne blir inte av. Fokus hamnar istället hos den prostituerade och varför denne bör få fortsätta. Ungefär som om lagen vore ett förbund mot sexförsäljning -vilket den inte är. Det är inte horan som är förbjuden att verka på gatan – det är köparen. Debatten kantrar över till att handla om hur synd det blir om den prostituerade om denne inte får fortsätta- ungefär som om köparen gjorde en välgärning. Och så kommer slutklämmen – staten ska inte lägga sig i vad två vuxna gör frivilligt i en sängkammare. Nej, just det. Men det är ju inte frivilligt. Det betalas ju.
Så flytta fokus – vad ska behöva hända för att sexköparen slutar begå brott?

9 thoughts on “Varför kantrar debatten?

   • Betygssätta eller som det står här “Rate this” och så kan man fylla i ett antal stjärnor. 🙂

    “Rejta” används även i mer seriösa sammanhang, t ex kan UC “trippel-A-rejta” ett företag som man bedömer vara solitt, välskött företag.

 1. Men det var ju inte ett ord ditt inlägg handlade om, det jag ville med min “rejtning” var att sätta en femma utan att behöva lämna en kommentar, men nu gör jag det ändå.
  Du har en poäng i inlägget, varför hamnar debatten så snett hela tiden?

 2. Jag tror att du missar målet helt. Nej, prostituition är inte förbjudet, men det är den enda lag med fängelse i straffskalan där medhjälp och stämpling inte är straffbart.
  Trots detta råkar många prostituierade illa ut av det allmänna – blir av med lägenheter, vårdnad av barn, sitt andra jobb etc. listan kan göras lång. Så om det finns en omtanke för den prostituierade från din och de dinas sida måste bestämmelser kring detta ändras också, annars är den prostituierade lika rättslös som tidigare.

  Ytterliggare tror jag du missat att många av oss som kritiserar sexköpslagen är inte FÖR prostituition, men vi inser att det går inte att stopp, utan det gäller att lindra så mycket som möjligt – göra det bästa av situationen och dagens lagstiftning är inte ett steg i rätt riktning. Med andra ord, vi skiter egentligen i torsken i sig.

  Slutligen, frivilligt är inte det samma som gratis. Det är två skiljda ord och är inte ens en homonym, som i exempelvis engelskan – jämför “free beer” och “free speach” så ser du skillnaden.

 3. “Nej, just det. Men det är ju inte frivilligt. Det betalas ju.”

  Ja, vi måste avsluta all handel,
  förbjuda anställning av städare, arbetare i äldrevården.

  Allt som det betalas för!

  Att det betalas är just det som borde göra det lagligt.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.