Tvättstugelapperi…

För allas gemensamma trivsel ska alla prata svenska på jobbet, bestämmer bussbolaget och det lokala fackets representant håller med. Han tycker utlänningar kan vara yviga ibland. Han är inte yvig, han är ju svensk. Men jag gissar att han inte kan så många andra språk?
Ett företag i stagnation. Tvättstugelappsregler. För allas gemensamma trivsel. Har bolaget frågat vad det är som får folk att trivas jobbet? Har bolaget tänkt till om vad som händer om en anställd pratar svenska men med dialekt som alla inte förstår? I dont think so.
Men ett företag som börjar peta i vad folk pratar för språk på luncherna är som att backa 60 år i tiden när barn inte fick prata meänkieli på rasterna i tornedalska skolor. Inte utvecklande – utan förkrympande. Människor kan själva rätta till kommunikationsproblem – man tar med folk i samtalet, man bjuder in, man ser till att andra förstår det man försöker säga. Människan är inte funtad så att man försöker utesluta andra från att förstå det man säger. Absolut inte.

Förresten. Keolis? Vad är det för ord? Min ipad får det till “krokus”. Borde inte bussbolaget heta något på svenska?

Och så – snabbare än blixten. Keolis huvudkontor agerar. Nu får den lokala företagsledningen och det lokala facket stå där med sin tvättstugelapp ihopskrynklad.

3 veckor senare. Fackforeningsordforanden som tyckte utlanningar kunde vara yviga ibland avgar. Det var ju vantat. Han forstod inte riktigt vems uppdrag han hade.

10 thoughts on “Tvättstugelapperi…

 1. När jag var barn och hade sånglektioner i skolan så hade vi en lärarinna som förbjöd oss att sjunga på skånska eftersom det inte lät “fint” när man sjöng på skånska. Däremot så sa hon inget om att det lät högt vitt eller brett eller yvigt. Jag hatade den kärringen.

 2. Förbjuda är totalt idiotiskt, alla bör kunna prata vilket språk man vill på sin arbetsplats. Oavsett om man pratar engelska, spanska, arabiska eller svenska.
  Dock är det lika idiotiskt att tro att man på ett effektivt sätt kan integreras av att inte tala ett och samma språk på arbetsplatser runt om i Sverige.
  Vill man lära känna folk i ett land dit man flyttat kanske man ska lära sig lite av det språket? Integrationen faller sig lixom lite naturligare då.
  Jag vet inte, men när jag bodde i italien var jag tvungen att lära mig lite italienska för att kunna snacka på jobbet och i det privata umgänget. Helt naturligt enligt mig. Förbud, absolut inte. Men kanske nån form av policy internt kan vara nått att fundera över? Tänker jag fel? Rätta mig gärna.

  • men det var ju inte det det handlade om. det handlade om forbud mot andra sprak an svenska. det handlade inte om att foretaget skulle ge information till personalen pa flera sprak – det handlade om att forbjuda andra sprak an svenska.
   ungefar som om du i italien bara fick prata italienska. och erkann.. visst tyckte du det var skont att prata svenska da och da dar, eller hur?

   • Under den tiden jag bodde i Rom och Neapel hade jag 0 kontakt med svenskar, knappt ens i telefon till familj. Utan all kontakt skötte jag via mail och facebook. Såklart på svenska.. 🙂
    Men på arbetsplatsen fanns det inga andra svenskar, utan det var italienska som gällde till alla utom en av kyparna, som var från schweiz, han kunde iaf engelska.

    Hade det jobbat en svensk till på arbetsplatsen är jag dock helt övertygad om att vi hade blivit tillsagda att alla måste prata samma språk, för annars fallerar kommunikationen, vilket kan anses rätt viktigt på en arbetsplats, oavsett land eller nationalitet.

 3. Hur kan du så tvärsäkert påstå: “Människan är inte funtad så att man försöker utesluta andra från att förstå det man säger. Absolut inte.”

  Om en grupp avskärmar sig i lunchrummet och talar på sitt språk, vilket de andra inte förstår, är inte det exkluderande? Håller med dig om att det är onödigt med att skapa regler, men jag har en betydligt “mörkare” syn på människan. Gemenskap skapas genom att exkludera “de andra”.

  • min erfafrenhet ar denna … jag satter mig vid ett lunchbord och om alla andra pratar ett sprak som jag inte forstar – sa andras sprak till ett gemensamt. om nagon jag inte kanner satter sig vid mitt lunchbord sa kollar jag in sprak. darfñr kan jag sa tvarsakert pasta detta – for jag har ingen erfarenhet av att folk forsoker exkludera andra medvetet.
   men du kanske har gjort det medvetet?

 4. Varför så snabb till Ad-hominem? Retorikens motsvarighet till slag under bältet.

  Nej, så har jag aldrig gjort. Men det betyder inte att det inte existerar.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.