Hinner inte SD släcka alla gräsbränder?

En SD bloggare som pastar att nastan alla gruppvaldtäkter begas av utlandska man – ar inte ett problem for SD. När partiet var nytt i riksdagen sa forsokte man verkligen rensa bland sina medlemmars bloggande. Det verkar nu vara historia. Det som i valrorelsen handlade om “det ar inte invandrarna utan den misslyckade integrationen vi vill at” – har nu alltmer overgetts. Har SD ledningen helt enkelt ingen mojlighet att bromsa bloggandet fran medlemmarna? Eller vagar man inte ta tag i detta eftersom det muttras och puttras alltmer i gräsrotsleden? Eller ar det lite panik over att opinionssiffrorna dalar?

16 thoughts on “Hinner inte SD släcka alla gräsbränder?

 1. Det vore skillnad om han hade skrivit något verkligt rasistiskt men att påstå att invandrare från länder där kvinnoförtryck är socialt acceptabelt är överrepresenterade i gruppvåldtäkt, det är ungefär lika kontroversiellt som att påstå att jorden är rund.

   • Det du länkar (en 11 år gammal artikel från 2000 — gammal nyhet om du vill anföra att gruppvåldtäkter minskar) motsäger inte att en majoritet av de som begår gruppvåldtäkt har invandrarbakgrund! Ett påpekande av BRÅ är felaktigt och vilseledande.

    Först skriver BRÅ att 42 procent av förövarna är födda utomlands: “Drygt hälften av alla misstänkta gärningsmän (58 procent) var födda i Sverige.” Då ca 11 procent av svenska befolkningen vid 2000 var födda utomlands var överrepresentation ca 3 ggr.

    I nästa stycke skriver BRÅ att 32 procent av gärningsmännen var födda utomlands men svenska medborgare. Det är alltså en delmängd av nämnda 42 procent. Denna grupp motsvarade 11 procent av befolkning så överrepresentation ca 3 ggr (igen).

    Skillnaden mellan 42 procent och 32 procent bör vara de 10 procent som BRÅ kallar “inte folkbokförda i Sverige”. De har dock väl så hög överrepresentation då de motsvarar enstaka procent av befolkningen.

    Nästa stycke har dels ett påstående: “Av de svenska gärningsmännen hade en fjärdedel utländsk bakgrund, i den betydelsen att någon av föräldrarna var född utomlands”
    …och dels en slutsats: “vilket stämmer med hur det ser ut i befolkningen totalt sett. Svenskar med utländsk bakgrund var alltså inte överrepresenterade vid gruppvåldtäkter.”

    Påståendet korrekt men slutsats felaktig:

    Av de 58 procent av fallen som enligt allra första uppgift var födda i Sverige har enligt detta påstående 1/4, alltså ca 15 procent, minst en utländsk förälder men var född i Sverige. År 2000 motsvarade kategorin max 5 procent av befolkningen. Överrepresentation var alltså även här ca 3 ggr. BRÅ:s fel vet jag inte vad det kommer sig, men troligen jämförs av misstag _samtliga_ med utländsk bakgrund (år 2000 grovt 16-17 procent) med 1/4 som då skulle vara i samma storleksordning.

    Slutligen: I Sverige födda av i Sverige födda föräldrar — låt oss kallar det “svensk bakgrund” — var 58 minus 15 procent = 43 procent av fallen. De motsvarade i befolkning över 80 procent och hade alltså underrepresentation som gjorde dem hälften så benägna som befolkningssnitt att begå gruppvåldtäkt. 0.5 ggr “överrepresentation”.

    Förhållande mellan 3 och 0.5 är 6, vilket innebär att det år 2000 var ca 6 ggr mer sannolikhet att en med invandrarbakgrund begick gruppvåldtäkt än att en med svensk bakgrund gjorde detta.

    Att 57 procent av fallen inte var “nästan alltid” håller jag med dig om, men du länkade data från år 2000. På de 11 år som gått sedan dess bör andel med invandrarbakgrund ha ökat med 4-5 procent som andel av befolkningen. Det måste ha ökat andel gruppvåldtäktsfall begångna av de med invandrarbakgrund till säkert 2/3 (om inte mer). I städer med mer än genomsnittliga 20 procent med invandrarbakgrund är även överrepresentation av de med invandrarbakgrund mycket större, och där kan mycket väl “nästan alla” vara en adekvat beskrivning.

   • du skriver “måste” nar du egentligen menar “tror”….
    men om du laser vad du skriver – haller du da med Toralf Nilsson i hans “nastan alla”?

 2. Ärligt Hans, siffrorna talar för sig själva. Ska vi försöka dölja detta? Är det bättre att fokusera på andra problem? Vad vill du göra för att minska gruppvåldtäkter? Har du något förslag?

  • mitt forslag – las blogginlagget och se vad det handlar om.

   du kommenterar med autopiloten paslagen. har nan skrivit att gruppvaldtakter inte ar ett problem? och varfor skulle man inte kunna arbeta med flera problem samtidigt? eller menar du att riksdagen bara skulle agna sig at en fraga i taget?

   • Vänligen Hans, ingenstans i ditt blogginlägg “Hinner inte SD släcka alla gräsbränder?” har du skrivit något annat än kritik mot att en person ur SD har tagit sig friheten att påstå att det uteslutande skulle vara utländska män bakom gruppvåldtäkter.

    Alf har fel dock, de är bara i klar majoritet.

    Har du sett eller hört något om riksdagens eller regeringens arbete inom detta område, så länka gärna, ge mig information.

    Men det är inte rasism att påstå något som är fakta.

    För övrigt kan nazister, fascister och rasister fara år h-e, min fru är persisk, likaså våra barn (halvt).

   • nu skrev karln ju mer an sa i sin blogg. och du medger ju att han hade fel om proportionerna.
    riksdagens arbete – jo, brottet valdtakt andrades till att omfatta sant som tidigare inte kallades valdtakt. det skedde for nagra ar sedan och det var bra. men racker inte sa langt – sedan kan du lasa bocken “En riktig valdtaktsman” dar Katarina Wennstam har intervjuat en rad valdtaktsman for att se vad det ar for ena typer.
    sen blir jag lite forvanad … ingen har val kallat dig rasist? varfor ska du behova saga att du inte ar det?

 3. Alltså, när Alf skriver något som nästan är sant, så blir du mer upprörd över hans gärning än om påståendet är sant eller inte. Du drar fram ess som “muttras och puttras alltmer i gräsrotsleden” och dåliga opinionssiffror, och kompletterar med en (ganska grov) karikatyr.
  Hans, diskutera och debattera sakfrågorna istället.
  Mina fem cent, peace.

  • ja – min sakfraga ar hur SD ser alltmer mellan fingrarna pa medlemmarnas bloggande. se Expo om revisorn i Stromsund som SD tar in igen – dar finns aven fler exempel pa hur SDs “rattning i leden” inte riktigt haller langre.
   jag startade inte debatt om valdtakter – det har jag gjort tidigare pa min forra blogg – http://www.guero.blogg.se – utan om SD och forhallningssattet till sina bloggare.

   du forstar sakert skillnaden – om inte sa kanske du har nan kompis som kan forklara for dig?

 4. “Förhållande mellan 3 och 0.5 är 6, vilket innebär att det år 2000 var ca 6 ggr mer sannolikhet att en med invandrarbakgrund begick gruppvåldtäkt än att en med svensk bakgrund gjorde detta.”

  Väl skrivet, jag fick det endast till 4ggr, men sen såg jag att jag glömt de med utländska föräldrar samt icke-folbokförda!

  Så ja, Thoralf sa bara sanningen!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.