Med andan i halsen rusar Netanyahu…

….. sa fort sa han missar inbromsningen.
Richard Goldstone har i en artikel i Washington post skrivit att han misstog sig pa att Israel hade som policy att attackera civila under Gazakriget. Han sager inget om att israeliska soldater inte utforde brott mot civila.

they also indicate that civilians were not intentionally targeted as a matter of policy.
Detta far Netanyahu att saga:

“– Goldstone har just bekräftat vad vi alla visste… Våra soldater uppförde sig enligt högsta internationella standard.”
Samma Netanyahu vars statsapparat har atalat flera soldater for de brott som begicks i Gaza. Hur gar den ekvationen i hop? Det ar ju inte soldaterna som uppforde sig enligt hogsta internationella standard, det ar det israeliska rattsvasendet som atalade de soldater som utforde brott.
Samme Netanyahu vars statsapparat vagrade samarbeta med den kommission som Goldstone ledde – kraver nu att rapporten som de inte ville medverka till nu dras tillbaka. Hur gar den ekvationen ihop?
Man kan latt jamfora Netanyahus triumferande med vad Goldstone faktiskt skriver – nojd over att Israel undersoker 400 misstankta brott av sin arme, men missnojd over den langsamma hastigheten och bristen pa insyn i dessa utredningar/rattegangar:

For example, the most serious attack the Goldstone Report focused on was the killing of some 29 members of the al-Simouni family in their home. The shelling of the home was apparently the consequence of an Israeli commander’s erroneous interpretation of a drone image, and an Israeli officer is under investigation for having ordered the attack. While the length of this investigation is frustrating, it appears that an appropriate process is underway, and I am confident that if the officer is found to have been negligent, Israel will respond accordingly. The purpose of these investigations, as I have always said, is to ensure accountability for improper actions, not to second-guess, with the benefit of hindsight, commanders making difficult battlefield decisions.

While I welcome Israel’s investigations into allegations, I share the concerns reflected in the McGowan Davis report that few of Israel’s inquiries have been concluded and believe that the proceedings should have been held in a public forum. Although the Israeli evidence that has emerged since publication of our report doesn’t negate the tragic loss of civilian life, I regret that our fact-finding mission did not have such evidence explaining the circumstances in which we said civilians in Gaza were targeted, because it probably would have influenced our findings about intentionality and war crimes.

ps. Det tryck som varit pa Goldstone efter rapportens publicering har varit hart. Ett exempel som visar detta – forutom alla hatartiklar och bloggar som tagit hedern av honom – ar att han inte valkomnades till sitt barnbarns Bar Mitzvah.

SvDs ledarsida andfåddar också på, anklagandes palestinagrupperna för att med skattemedel föra en israelkritisk agenda. Få se nu hur mycket är det nu som SvD får i skattemedel varje år? För det var väl det som Claes Arvidsson bekymrar sig över – propaganda för skattemedel?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.