Carin Jämtin ville för en vecka sedan att man ska utreda de helgdagar som Sverige firar för att se om inte andra religioners helger också kunde plats. Den tanken fick muslimofoberna att hicka till: att utreda helger blev för dem att Eid el Fitr skulle göras till helg. (de lästa ine längre än till SvD s felaktiga rubrik).
Nu konstaterar Jämtin att hon inte har partiet med sig så hon släpper tanken om helgutredning. Det får återigen SvD s rubriksättare att tramsa till rubriken. Om Jämtin aldrig föreslog en muslimsk helgdag – hon föreslog en utredning om vilka helgdagar man ska ha – hur ska hon då kunna backa?
Mer allvar än när rubriksättare klantar till det är när erfarna journalister som Nima Dervish inte har läst mer än en rubrik – eller sverigedemokratiska bloggar- och tycker det är synd att Jämtin inte tänkte på andra religioner, när det är precis vad hon gjorde. Hon föreslog en utredning om andra religioners helgdagar och om de skulle ersätta någon av de kristna helgdagarna. Så svårt ska det inte vara att begripa – om man vill begripa. Eller så är man ute och försöker vinna snabba poäng – s k populism.
Det är mycket bra att förnuftet segrade och att Jämtin lade ned sina tankar på att införa muslimska högtider i Sverige. För om muslimerna ska få helgdagar i Sverige borde alla minoriteter få ha helgdagar med. Vilket bara skulle leda till splittring och ändå större skillnader, klyftor inom vårt land.
Bor man i Sverige ska man anpassa sig till svensk kultur och svenska traditioner.
Du läser aldrig mer än rubriker i tidningarna?
Ps sta lucia är siciliansk… Julgranen är tysk… Svensk tradition på dig själv du:-)
Till slut tog hon sitt förnuft till fånga. Hon är egentligen inte dum, hon har bara otur när han tänker högt.
“Eller så är man ute och försöker vinna snabba poäng – s k populism.”
Just precis – det hela var inget annat än ett försök från Jämtins sida att vinna muslimska röster till sitt parti. Ett mycket bra exempel på populism!
Men då borde hon ju ha föreslagit enbart muslimska högtider som svenska helgdagar…..
Förvisso hänvisar Jämtin till att det behövs utredas. Förvisso brukar rubiksättare ta sig friheter.
Dock står det i artikeln i SvD:
“Nästan alla våra helgdagar, förutom midsommar och första maj, är religiöst kristet betingade. Sverige är i dag ett multikulturellt samhälle, och det är verkligen värt att titta på hur man kan göra.
/…/
Man kan fundera över om inte eid, muslimernas julafton, borde vara en helgdag. Eftersom Sverige är heterogent borde helgdagarna faktiskt spegla någon slags känsla av att vi är olika. Det gör de inte i dag.”
Så tydligen måste hon själv kommit med Eid som ett exempel. Med tanke på de förslag som Jämtin kommit med under sin tid som politiker i Stockholms stad så kan man inte ta henne på allt för stort allvar. (om du ej är bekant med henne så kan du söka på Jämtin + “könsneutrala toaletter” samt Jämtin + “butler i tunnelbanan”)
Jag har inget emot att införa nya helgdagar och ta bort gamla kristna sådana. Jag vill dock inte att några religiöst baserade helgdagar ska införas. Det är inte längre statens uppgift att främja religion, endast att se till att individen ej hindras i sitt utövande av religion.
Skulle gärna se fler helgdagar av japanskt stuk, som t.ex. “barnens dag”, “respektera de äldre-dagen”, “havets dag” och “kulturens dag”.
Ett exempel är inte samma sak som ett förslag.
Butler i tunnelbana- könsneutrala toaletter > gå till hennes ursprngsförslag o läs det och inte de förvanskningar och misstolknkngat som gjordes av politiska motståndare.
Angående könsneutrala toaletter så kan man väl hänvisa till denna debattartikel i DN som Jämtin och Dag Larsson skrev tillsammans?
http://www.dn.se/debatt/stockholmsdebatt/infor-konsneutrala-toaletter-och-kommunala-hbt-boenden-for-aldre-
Angående butler i tunnelbanan så kan man läsa denna debattartikel?
http://www.dn.se/debatt/nar-ska-vi-stockholmare-fa-tid-att-alska-och-skratta
Jag tycker fortfarande att det är aningen populistiskt och riktningslöst, lite som sossarna har varit undre senare år. Istället för att fokusera på att förbättra saker som skola, äldrevård och den stora segregationen i Stockholm (en av de mest segregerade städerna) fokuserar hon på “lyxfrågor”.
Men nu är du sådär svartvit igen – man kan väl göra både och? Att fundera över hur man kan göra livet enklare för transpersoner innebär ju inte att man inte SAMTIDGT kan reformera annat också.