Nu börjar den 5e veckan i karantän

Och på onsdag vet man om det blir 2 veckor till.

Spårvagnarna skramlar förbi tomma. En passagerare i en vagn. En i en annan. Morgnarna är tomma.

Går ut på gatan. En polisbil glider förbi. Ut mot allén. Två poliser spankulerar fram och tillbaka.

Det är morgnarna som är bäst. Solen går upp 0655 och människorna går upp 1055. Sociala distansen är som bäst på morgnarna.

Ser en joggare som viftar bort luften framför ansiktet när han springer. Som om det skulle hjälpa. Annat är det vid lunchtid. Då har duvorna ersatts av människor. Trångt. De sitter här och där. De vandrar i klungor. De står i en lång kö vid glassbaren.

Det är 3600 döda i Belgien. Hitintills. 314 döda/miljon invånare. 3,5 gånger fler än i Sverige.

I Italien är motsvarande siffra 322/miljon. Spaltkilometrar om Italien. Inte så mycket skrivet om Belgien. Spanien 353/miljon.

Och Belgien är nerstängd. Vad är förklaringen? Jo . Sportlov sista veckan i februari. Skidsemester. Jag minns hur man varnade folk att åka hemifrån mot Alperna direkt efter jobbet och skolan på fredagen innan sportlovet – eller Carnaval som det heter här Inte för Corona – men för att motorvägarna skulle vara fyllda. Och de fylldes. Kö till Italien. Och veckan efter började viruset spridas på 150 olika ställen – samtidigt. 150 smitthärdar.

Jag minns den första veckan i mars. Det var lite skratt om att armbåga istället för att kramas. Lite oroligt när favoritrestaurangen var mer fylld än normalt. Men folk satt glest på seminariet som svenska representationen anordnade. Väldigt glest. Men fotografen tryckte ihop oss.

-”Stand closer so you fit in the photo!

Det var då. Tiden när de 150 smitthärdarna puttrade runt i Belgien. En tid som var som nu. 4 veckors karantän och präktigt sommarväder har gjort att folk börjat tappa koncentrationen. Det är fler som vandrar med mask – dom undviker jag, för masker är ju till för dem som är smittade så de inte sprider smittan. Men än har jag inte börjat vifta bort luften framför ansiktet som joggaren när jag är ute med assistenten. Men jag håller andan när jag möter folk. Jag undviker glassköerna. I matbutiken råder en sällskapsdans. Oj – det är någon vid den hyllan – då glider jag undan. Piruetter bland baguetter.

Och allt är osäkert. Väldigt osäkert.

““““““

Uppdatering.

Måndag 13e> 3903 avlidna nu. 341/miljon invånare.

Tisdag 14e > 4157 döda = 363/miljon invånare

Torsdag 16e 4857 döda = 424/miljon invånare

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.