Och jädrar anåda vilken debatt det blev.

Det var ett tag sedan. Debatt på internet. Det var roligt förr – ända tills jag hamnade i en tidszon långt borta från internetdebatter i Sverige så det blev mest ett utrop och en åsikt och endast de osovande svarade och de är oftast ganska fulla eller ganska sura – så debatterna blev .. just det – sura.
Och det blev ganska tråkigt att debattera om huruvida Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti eller inte, liksom att debattera om solen är en stjärna eller inte.
Men så hettade det till igår. 2014 möte 1357.

Detta är storyn;
Flicka möter pojke. Eller egentligen kvinna möter man – för de är 24 och 25 år gamla. Men i debatten förblir de flicka och pojke. Eller egentligen flicka och man.
De blir kära – felaktigt kära tycker kritikerna. Och nej – det handlar inte om 1596 och Romeo och Julia – utan om 2014 och Sarika och Timothy. Läs deras lovestory här.

20140731-093540-34540706.jpg
Kvinnan – jag ska sluta kalla henne flicka – kommer från en rik affärsfamilj i västra Kenya. Hon är av Kenyanska av indiskt ursprung. Mannen arbetar för hennes familj. De möts när han tvättar pappans bil. Det uppstår kärlek. I 4 år försöker hon förklara för sin familj att detta är mannen i hennes liv. Det fungerar inte. Så hon rymmer. Blir efterlyst. Hittas. Då kontaktar hon media – förmodligen för att inte familjen ska kunna rycka upp henne från hennes nya liv.
Och debatten startar.

20140731-095423-35663037.jpg
Hur kan hon lämna sitt liv med internet, elektricitet, dyra vanor?
Nu kommer ingen att vilja göra affärer med hennes familj! Hon har skämt ut dem!
Hur kan hon vara så dum mot sina föräldrar?
En tidsmaskin tillbaka till 1357.
Sedan värrar det till.
Det handlar inte längre om att hon kärar ner sig i någon som inte är av hans klass – som i länkade artikeln -“way above his class – utan också om att han är fattig kenyan.
År 1357 kommer stämplad över debatten.
Ingenting om kvinnors rätt. Bara om släktens rätt att slippa skam.
Tappra försök om att det är mer skamset att tvinga sina döttrar att gifta sig med föräldrarnas val – slutar med “men detta är vår kultur!
Ehh.. men kulturer utvecklas? Annars skulle jag ju springa bärsärk efter Englands kuster?
Nähä. “Detta är våra värden!”
Värde att inte låta en kvinna bli kär i den hon älskar?
Jo!”

Det blev livat. Men det blev också Kenya mot Indien. Och förhoppningsvis ett -“Det handlar inte om familjeheder – det handlar om kvinnors rätt.
Förhoppningsvis.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.