Hur ska en 8 dagar gammal baby kunna uttrycka sina rattigheter?

Omskarelse den 8 levnadsdagen. Det gor inte lika ont da, sager de vuxna. Men hur vet dom det? Hur ska en 8 dagar gammal baby kunna ge sitt medgivande till omskarelse?
For mig ar det helt ok att omskara sig. Om man sjalv valjer det. Vad ar det for religioner som valjer att stota ut en medlem om denne ar ett barn och inte omskuret? Det ar ju omgivningen som har dessa attityder gentemot barnet – inte barnet som sjalv pa nagot satt ar smutsigt eller orent eller forhudat.
Attityder kan andras. Fran till 1979 var det manga i Sverige som tyckte det ar ok att daska barn for det var av karlek och till nytta i uppfostran. Sa tycker folk inte langre.
Fram till 2005 var valdtakt inom aktenskapet legalt i Chile – sa tycker man inte langre.
Attutyder ar inte huggna i sten – de lever inom en manniskas tanskevarld – sa visst man en relkigion omvardera sina teser.
For skulle vi folja Mosebok sa borde vi stena alla som arbetar pa vilodagen, vi borde doda de barn som opponerar sig mot vuxna, vi borde salja vara dottrar som slavar… och det gor vi ju inte…

2 thoughts on “Hur ska en 8 dagar gammal baby kunna uttrycka sina rattigheter?

  1. Jag håller med! Rättighet, för vem? För föräldrarna? När ska folk börja se barn som människor och inte som accessoarer som får finna sig i att få sin integritet kränkt tills de är gamla nog att säga ifrån?
    Jag brukar på nätet debattera mot omskärelse, hål i öronen och liknande ingrepp på bebisar och småbarn och får då ofta svaret “jaja, man gör som man vill!”, men vaddå “man gör som man vill”? Det är en annan människas kropp man talar om, en annan individ! Ingen hade väl omskurit eller piercat sin make/maka utan dennes medgivande? Det är för mig en gåta varför barn alltid ofta behandlas som lägre stående medborgare än vuxna. För mig känns det lite som med barnaga, sådan brukar ju upphöra när barnet blir stort nog att försvara sig och hur SJUKT är inte det?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.