Kära nån, så tokigt det kan bli..

…när folk inte läser tidningsartiklar ordentligt utan bara rasar på efter en rubrik. Carin Jämtin vill att man ska gå igenom vilka helgdagar Sverige egentligen ska ha, och ger ett exempel – eid al fitr.
Det räcker för att både rubriksättare och bloggare ska rusa iväg med ett annat budskap än det utsagda. Varför råder det sån islampanik i Sverige så folk inte ens kan ta till sig en tanke om att u t r e d a vilka helgdagar landet ska ha utan att rusa åstad vilt skrikandes?
Eller så gör man som bloggen Tokmoderaten – låtsas missförstå för att vinna billiga politiska poäng. För självklart kan en som är politiskt aktiv i ett stort parti läsa och förstå en tidningsartikel och förstå vad den handlar om.
Bloggaren journalistgranskning (borde det inte vara “journalistikgranskning” – för det är väl texterna bloggaren vill granska – inte skribenterna?) ser ordet islam och det slår slint direkt. Carin Jämtin från ett oppositionsparti blir till “staten”.

Men Beatrice Ask sager nej till att utvidga antalet helgdagar – eller att byta ut en helg mot nagon annan. Och SvD fortsatter sin kantring – “nej till muslimsk helg” – skirver tidningen nar fragan faktiskt inte var sa detaljerad…. annu.

19 thoughts on “Kära nån, så tokigt det kan bli..

 1. Många bloggar verkar vara ense att just förslaget eid al fitr
  är ett dåligt förslag, och det är det också, för det är en religiös
  högtid. Sverige är ett sekulärt land, vi behöver inga fler religiösa
  högtider. Det vore kanske överdrivet radikalt att ta bart alla redan
  existerande kristna högtidsdagar/ledighetsdagar “bara för att”.
  Men likväl behövs som sagt inga nya religiösa ledighetsdagar
  (inte islamiska, inte kristna, inga religiösa alls tack).

  • manga bloggar verkar totalt ha missat att eid al fitr skulle vara ett forslag- forlsaget handlade om att utreda en mindre kristen och en mer spriden flrdelning av helgdagar. Eid al fitr var ett exempel pa en sadan helgdag – inte ett forslag.
   du forstar sakert skillnaden,

 2. ehmmm och du tror att Jämtins uttalande, till skillnad från ex. Tokmoderaten, inte var ett populistisk sätt att vinna sympati hos vissa minoritetsgrupper? snark..

 3. Nej, det ska heta journalistgranskning eftersom det är journalister (dvs människor) som skriver och därför har ansvaret för sina texter. Hade det varit robotar som skrev hade bloggen kunnat heta journalistikgranskning.

  Det handlar om vilken värdegrund vi vill bygga vidare Sverige på. Har du läst Koranen? Det har jag och min kommentar är att gärna ser att den islamska värdegrunden lite snyggt undviks och inte uppmuntras till.

  Halalslakt är exempelvis ett brott mot djurskyddslagen, hugga av hand vid stöld, fyra fruar vid giftemål är ok, de “otrogna” skall bekämpas, frukta Gud på var och varannan sida etc.

  Ställer du denna värdegrund mot exempelvis Sverigedemokraternas (som det ofta skälls på) så kan man undra vilken som är sämst?

  Detta samhälle kör med dubbla måttstockar och det är inte okay tycker jag. Alla värdegrunder bör bedömas med samma måttstock.

  • pa samma satt kan du hitta texter i bibeln som sager att man ska salja sin dotter som slav, att man ska doda barn, att man inte ska blanda mjolk och kott, att man inte ska ata skaldjur, att kvinnor ska tiga i forsamlingen…
   ar det den vardegrund som du star pa?

 4. Har inte läst koranen och inte lusläst bibeln heller, Men står det värkligen att man ska sälja sin dotter som slav?

  Var står det? Vill gärna kontrollera saken.

   • man ska inte heller gifta sig med en franskild kvinna ( om denna har blivt lamnad av sin man)
    3 mosebok 21:7
    ” Ingen av dem skall taga till hustru en sköka eller en vanärad kvinna, ej heller skall någon taga till hustru en kvinna som har blivit förskjuten av sin man, ty prästen är helgad åt sin Gud.”

   • och handikappade far inte ga fram till altaret i kyrkan
    “Ingen skall träda fram, som har något lyte, varken en blind eller en halt, eller en som har lyte i ansiktet, eller som har någon lem för stor,”

    eller de som varit med om olyckor
    “ingen som har brutit arm eller ben,”

    eller narsynta
    “ingen som är puckelryggig eller förkrympt, eller som har fel på ögat, eller som har skabb eller annat utslag, eller som är snöpt.”

    3e Mosebok 21 17-20

   • och om barn mopsar upp sig mot sina foraldrar.. sa ska barnet dodas…. 5e mosebok 21:17-21

    “Om någon har en vanartig och uppstudsig son, som icke lyssnar till sin faders och sin moders ord, och som, fastän de tukta honom, ändå icke hör på dem, så skola hans fader och hans moder taga honom och föra honom ut till de äldste i staden, till stadens port. Och de skola säga till de äldste i staden: »Denne vår son är vanartig och uppstudsig och vill icke lyssna till våra ord, utan är en frossare och drinkare. Då skall allt folket i staden stena honom till döds: du skall skaffa bort ifrån dig vad ont är.”

 5. Hans,

  Den värdegrund jag vill försvara? Nej, jag är inte kristen.

  Däremot är den kristna värdegrunden överlag bättre än den islamska. Man kan alltid hitta enskilda citat, även från Bibeln, som är högst tvivelaktiga. Frågan är ur ett övergripande perspektiv vilket är att föredra. Personligen ser jag gärna ett mer sekulariserat samhälle där religionens roll får mindre inflytande.

  I Koranen finns, åtminstone i början, på nästan varje sida att man skall “frukta Allah” och den generella tonen i Koranen skiljer sig åt från exempelvis Bibeln på så sätt att Koranen är mer hotfull.

  Vidare kan man ställa sig frågan varför 1,6 miljarder muslimer har tagit ca 9 Nobelpris och ca 15-20 miljoner judar har tagit ca 165 Nobelpris (utav totalt ca 900 utdelade).

  Min bedömning är att det finns olika kulturer på jordklotet varav en del är bättre än andra. Varför försvara de sämre kulturerna och värdegrunderna? Politisk korrekthet är den enda anledning jag kan se.

  Bättre att lite snyggt försöka sortera bort sämre värdegrunder. (Skilj här på islam och muslimer.) Det är så utveckling sker. Jag tror inte på förbud men man behöver inte uppmuntra sämre värdegrunder.

  • Jaha, så att hotas med döden om man arbetar en söndag är inte hotfullt? Hoppsan.

   Nobelpris delas ut av västerländska forskare till i huvudsak forskare vid de universitet de västerländska forskarna har kunskap om och insyn i…
   Forskare behöver pengar för forskning – ofinansierade forskare kommer inte så långt – det är svaret din fråga som jag antar hade nagot med folkslags duktighet att göra?

   Min bedömning är att du generaliserar å det väldigaste när du skriver om olika kulturer och vilka som är bättre än andra. Vilken måttstock använder du dig av för att kunna göra den jämförelsen?

   Du kanske skulle granska dig själv som du påstår att du granskar journalister (vilket du ju faktiskt inte gör..)

  • Du skriver ju inte en rad om vad blog inlägget handlar om. Varför skulle jag vara intresserad av att du spammar min blogg med ditt allnäna tyckande?
   Läs blog inlägget en gång till och debattera om det. Behöver du en anslagetstavla för dina åsikter i övrigt så starta en egen blogg.

 6. Pingback: Ett bra försök. « itsallabouttransparency

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.