Minnesplatser

IMG_3590Sedan 1 timme är jag i Addis Ababa. I 5 timmar till. Väntar på nästa flyg. 2006-07 bodde jag här. Då var Bole international AirPort full av luft. Nu är den full av folk. Ostomeletten kostar 11 dollar.

Läser om jordbävningen i Mexico City. Där bodde jag 1990-93. Mina gamla gator är fyllda av bråte. Jag antar att jag hade tur under de åren jag bodde där. Visst svajade telefonmasten en dag utanför mitt fönster vid Viveros Coyoacan. Men det var en sån där 5,1 svajning.

Goma härnäst. Där har jag aldrig varit. Men nära. Ngara i nordvästra Tanzania. Flyktinglägret som blev Tanzanias näst största “stad” helt plötsligt. 1994. Och Kigoma där jag såg åskvädren mullra tvärs över Lake Tanganyika. Congo. Mystiskt. Och åskvädrigt.

Under tiden mullrar det i Kenya. Kl 10.00 på förmiddagen kommer Högsta Domstolens detaljerade dom omkring nullifieringen av valet 8 augusti. I går härjade demonstranter utanför domstolen. Vägar spärrades på landsbygden. Allmänt mutter från regeringstrogna. Under kvällen höll ordföranden för Högsta Domstolen ett skarpt tal om domstolens oberoende. I morse hade polisen satt upp avspärrningar utanför domstolen för att hindra nya protester att komma för nära. Och demonstranterna från igår väntar fortfarande på att få betalt. För så är det med “spontana” demonstrationer. Betalning.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.