Mina moderata möten

Jag blundar. Öppnar ögonen. Stänger dom. Öppnar dom igen. Jag har sett rätt. Och det är inte ens sent på kvällen. Det är mitt på dan. Man kan inte skylla på att ”surna över några öl” som Per Gudmundsson gjorde.

Jag ser rätt.

Moderater 2021.

Det är inte som de moderater jag mött.

Tidigt 80-tal. Jag kliver in som färsk politiker i en kulturnämnd i mellansvenska gnällbältet. Vänsterpartist. Jo. Så blev det – efter att ha suttit på biblioteket och läst 3 års kommunfullmäktigeprotokoll.

Och väl på första kulturnämndsmötet så finner jag moderaten Kerstin. Vi bondar. Vi stöttar varandra. Hon är bland de klokaste i nämnden. En moderat moderat.

Hennes enda misstag var väl att på en semesterresa i forna Jugoslavien svara vilket hotell hon bodde på när strandraggaren ritade upp en säng i sanden och hon trodde att han frågade efter vilket hotell hon bodde på. Hon förstod inte varför han blev upprörd när hon gick iväg utan honom.

Sedan kommunfullmäktige. Kommunstyrelse, Den moderate bruksingenjören. Bertil. Hedersknyffel .Alltid rak. Alltid ärlig. Alltid respektfull. En moderat moderat.

Tidigt 90-tal. Jag guidar 4 moderata riksdagsledamöter och deras sekreterare i Guatemala och i El Salvador. Vi trivs. Jag skrattar med dem när de frågar varför alla bussar måste köra mellan San Salvador och Santa Tecla och inte på andra vägar. -*Kapitalism” svarar jag. -*Man kör där man tjänar pengar” . De skrattar, Jag skrattar.

Vi trivs. Vi skrattar ihop. Detta är människor att respektera fast jag inte röstar på dem.

De bjuder på fika i riksdagshuset när jag är hemma på semester. Detta är tidigt 90-tal. Moderata moderater.

2005. Jag åker buss till EU-.kvarteren. Bredvid mig i bussen sitter en som läser parlamentspapper på svenska. Jag frågar. Hon är assistent till en moderat parlamentsledamot. (Nuförtiden är hon sambo med en f d moderat partiledare ) Vi samverkar. Skickar papper mellan varandra. En moderat moderat.

Så har det varit. Vi har delat papper. Men inte åsikter. Men det har varit respekt. Det har varit moderata moderater.

Men så idag. Tvärtom.

Jag vill träffar Kerstin. Jag vill träffa Bertil . Jag vill träffa de 4 riksdagsledamöterna. Deras sekreterare,. Hon i bussen i Bryssel 2005. Fråga. Vad i h-e har hänt?

(Jag kommer att minnas fler moderata moderater som jag har gillat men nu är det Forza Italia!)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.