Håll distansen

Armlängds lucka gäller inte. Det är 2 armars längdlucka som gäller. 1,5 meter till närmaste människa.

Och 10m2 per kund i mataffären. Och alla andra affärer stänger. De är inte nödvändiga.

Detta gäller från 1200 idag. Men redan 0800 är staden nästan öde.

Två hundekipage och vi. Och poliser. En grupp håller på att avhysa en uteliggare som sover bland höghusets sopcontainers. En annan grupp kontrollerar bilar som ska ska köra in mot centrum.

De allra flesta positiva Corona-fall i Belgien är dock inte i Bryssel utan i Flandern och Vallonien. Det verkar som Brysselianerna inte åkte på sportlov till Italienska alperna. Eller så kontaktar inte folk i Bryssel sjukvården. Vad vet jag?

Tänk positivt. Ja. Detta minskar ju ens utgifter när det enda som går att handla är mat och medicin. Jag tänker ju inte handla toapapper, ansiktsmasker eller handsprit på svarta marknaden.

Fast det är svårt att tänka vare sig positivt eller negativt. Det går att tänka med frågor utan svar. Vem vet hur det blir efter 5e april? Om nu den sociala distanseringen håller folk smittfria så blir det ju en dag när regelverket lossnar och då rusar folk till kafeteriorna, barerna, restaurangen och då attans fungerar de flesta osmittade som läskpapper. Eller så finns ett vaccin den 5e april. Tänk positivt.

Vännerna som fastnat i Sydamerika har kommit in i Brasilien och ska flyga till Europa om 2 dagar. De 23 dagarnas rundresa blev kortare – men de verkar vara på väg hemåt trots alla stängda gränser. Och utan stämpel i passet om inresa till Brasilien. Tänk positivt.

Stänger hemkontoret för lunch och tar med assistenten ut i parken. Daglönearbetarna står vid Yser-korsningen. Ingen 1,5 meters lucka där inte. Tours and Taxis parken – där ligger paren och lunchhånglar. Definitivt inte 1,5 meter mellan de omslingrade tungorna.

Det tar tid att gå genom parken. Assistenten har inte varit här på tre veckor. Mycket nya lukter har dykt upp under tiden. Det är bra. För solen gassar som om sommaren hade tjuvstartat. Det är 16 grader i skuggan. Det är 100 grader i solen. Kinderna blossar. Det är inte feber. Det är solvärme.

Det är som vanligt. Men butikerna är stängda. Allt på kvartsfart. Men solen skiner. Tänk positivt.

Men det gör inte schlagerälskarna. Eurovision song contest inställt. Nu gråter de i stugorna. De där med hopprepet framför spegeln.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.