Rådgivaren som inte ger råd ….

…eller mötet mellan försäljaren och lobbyisten.

personerna på fotot har inget – eller mycket – med storyn att göra

Det skulle ha blivit en halvtimmes prat. Det blev en hel timme. Hur utöva påverkansarbete? var temat för orden som växlades mellan Bryssel och San Fransisco. Det var dags för mentorn och mig att resonera. Vi som aldrig träffats men som träffas över knarriga internetledningar som ibland slänger ut oss och ibland fungerar perfekt. I går var en perfekt dag.

I 9 år har karln därborta varit mitt bollplank – ibland min kräkpåse – alltid min rådgivare som aldrig ger råd (förutom att han aldrig ska ge något råd).

Nytt jobb. Nya tankar om hur. Var gårdagens tema. Påverkansarbete. Är en lobbyist en försäljare eller är en försäljare en lobbyist?

Det finns 4 sätt att sälja saker på. Och kanske samma sätt att lobba?

  1. Farmarens.

Du sår frön. Du ser dom växa upp på sikt. Du odlar (!) några få men goda och djupa relationer. Du har dina stadiga kunder. Du är långsiktig och tålmodig.

Likväl gör en del lobbyister detta. De vet att de har ett gott budskap. Budskapet vårdas. Du vänder dig till några få goda kontakter du har odlat. Du vet att de kan påverka med ditt budskap. Du vet vad folk gillar – så därför släpper du samma rapport år efter år. Du har ju hittat din nisch. Och du vet i vilka medier du får ut ditt budskap. Kortnummer på telefonen till den redaktionen. Östnärkesposten tar ju in debattartiklar.

2. Fiskaren

Du kastar ut ditt nät och hoppas på så mycket napp som möjligt. Försäljaren delar ut broschyrer – gärna i varje postlåda. Alltid är det någon som ser extrapriset eller det glänsande fotot.

Lobbyisten ser till att ha en snygg hemsida med budskap som passar alla – eller ingen. Men det gäller att få in många läsare. Alltid är det någon som nappar. En rapport skrivs – och trycks i 3000 exemplar (det blir bättre pris om man trycker så många exemplar som möjligt) och delas ut vilt. Arbetet är klart. Vi har ju försökt få ut vårt budskap.

3. Krigaren

Vem är det som ska elimineras? Vem är största konkurrenten som ska förgöras? Vems marknad ska tas över?

Lobbyister som krigar med varandra? Njae… Eller – jo nog tittar man på andra organisationers kampanjer. Lite avundsjukt. Nog funderar man över varför ens chef blev lägre placerad på Omvärldens årliga Biståndsdebattens Mäktigaste än den andra oganisationens chef.

4. Jägaren.

Riktar in sig på en kund i taget – jagandes aggressivt tills kunden köper. Och så vidare till nästa.

Lobbyisten riktar in sig på en mottagare i taget – bankar på dörrar, har en kort och effektiv formulering om varför förändring behövs. Vidare till nästa. Samma budskap. Små öron. Stor mun.

Så jo – visst är en lobbyist att likna vid en försäljare. Eller inte alls.

Jag menar att en lobbyist behöver använda alla 4 metoderna – i kombination.

Ha ett bra gediget odlat budskap (farmarens) som bevisar varför förändring behövs. Bra berättelser från verksamheten som visar på hur en förändring ledde till bra resultat och varför så många fler behöver ta del av denna förändring. Men det får inte stanna där.

Många ska nås av budskapet (fiskaren) men inte för att någon förhoppningsvis nappar – utan för att många ska stödja det budskap som lobbyisten förmedlar. Det behövs en uppslutning – ett accepterande om att förändring är nödvändig.

Men man ska rikta (sikta) in sig mot rätt mottagare – makthavare – den som kan ta beslut om förändring eller som i sin tur kan påverka andra makthavare. Siktet inställt. Inga hagelskurar utan lasersikte. Förty den som inte förstår vad du menar kommer aldrig att förändras. (jägaren)

Men kriget då? Jo för fasen – det finns alltid motståndare till ett förändringsbudskap. De behöver motverkas. Minns den brasilianske parlamentarikern 2011 (nuförtiden president) Jair Bolsonaro som i ett seminarium i brasilianska parlamentet omkring förbud mot barnaga hävde ur sig att Sverige (seminariet var ett samarbete mellan Brasilien och Sverige) minsann inte skulle komma och uppfostra Brasilien och eftersom det råder förbud mot aga leder det till att svenska barn blir både narkomaner, tar sina liv och blir homosexuella. Ungefär i den ordningen.

Så hur eliminerar man sådana budskap? Fakta. Fakta. Fakta. Bevis. Bevis. Bevis. Och jo. Förbud mot barnaga blev lag i Brasilien. 3 år senare. 2014. Men nu är Bolsonaro president. Då var han en gapig parlamentariker vars utbrott ledde till att flera andra parlamentariker kom och bad om ursäkt för sin landsman. “Han är galen” – “Ele é louco...”

Nu är han president.

Så jo- nog får en lobbyist bedriva krig – men inte med konkurrenter utan med motståndare. De som inte vill att ens budskap om förändring ska genomföras. Men vapnet i det kriget ska vara argument som bottnar i bevis som bottnar i erfarenhet från praktiken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.