Lugn bara lugn och så lite storm

IphomneMaurit 031

Det blev ingen uppmaning om gatuprotester från oppositionen efter valet i Kenya. Det skramlades lite. Besked om åtgärder skulle ske på tisdagen. Sköts upp. Och igår onsdag kom besked – oppositionen överklagar valet hos Högsta Domstolen.

Lugnt så. (man kan bara gissa hur mycket tryck som sattes på oppositionen från omvärlden – EU, USA, ambassader var raska med att pusha oppositionen i rätt rikning).

Värre blev att inrikesministeriets enhet för enskilda organisationer – bestämde sig för att stänga verksamheten för 2 mänskliga rättighetsorganisationer som  i förra valet gav stöd till oppositionen när de även då gick till domstol för att överklaga valresultatet. Det stormade i 48 dagar (och säkert blev det en massa påtryckningar även här – UN High Commissioner for Human rights protesterade – ambassader likaså) och inrikesministeriet beslöt igår att upphäva beslutet och inom 90 dagar utreda om de två MR organisationerna opererar lagligt eller inte.

Och vad har oppositionen på fötterna? Jo – Carter Center beskriver detta bra;

  • Vote Tallying and Results Transmission.  As noted above, the electronic transmission of polling station results forms from the polling station level to the 290 constituency centers and to the national tally center proved unreliable. While the data entry of the results from the KIEMS system transmitted successfully to the national tally center, the early display of these tallies was not substantiated by scanned copies of the polling station results forms for the presidential race. Nor were these results clearly labeled as unofficial. Given that the tallying process is ongoing, the Center is currently unable to provide an overall assessment. We will continue to monitor tallying and election results processes in the weeks ahead.

Alltså – fortfarande är det bara 29 000 av de totalt drygt 40 000 valprotokollen som har lämnats in. Det har gått 8 dagar efter valet och dröjsmålet är lite svårt att förklara. Rösterna rapporterades in elektroniskt och det är det resultatet som är bas för utropande av segrare – men samtliga protokoll från valstationerna är fortfarande inte inlämnade.

Av de som lämnats in så skiljer det något mellan de elektroniska preliminära rösterna och de protokoll som granskats – men då ska man komma ihåg att 600 000 valsedlar blev preliminärt ogiltigförklarade och det är dessa som kan ha lett till förändrade siffror.

Men ska valet vara transparent – så krävs det ju att valprotokollen kan granskas – och då måste de ju publiceras. Även EU observatörerna uttrycker oro.

 

Så – det händer ju en massa bakom kulisserna. Under tiden har det normala livet återfötts. Trafiken är tät efter flera dagar med nästan tomma gator. Ja så tät så minibussolyckorna är synliga igen.

Jag har 7 km till jobbet. Sisådär 2 gånger per vecka passerar jag en olycksplats med en minibuss – s k matatu – inblandad. Det är normalitet i Nairobi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.