Fasen … det är inte lätt men vägen till helvetet tycks vara kantat av de bästa intentionerna

.. och det blev inte lättare av att diskussionen rasade på i en allt snabbare takt.

iphone7 057

Den brasilianska damen började dagen med de allra bästa intentionerna. Hon beskrev ett projekt där 6 barn från slummen sponsrades till att gå i en skola med vita barn där de under dagarna kunde få vara “normala”.

…. wake up at 5am to be in the place where the school bus passes to pick them up at 6am. Usually they don’t take breakfast, they wait for the mid-morning snack provided by the school. During the day, they are normal children, studying with other white children, only speaking English, having French, swimming and ballet lessons, they are included in the arts group and are EXCELLENT students. After a day of school, when they come home they wash their uniforms, clean and shine their shoes, do the homework with the light of a candle, washed in a bowl the best they can with the little soap and water they have at home and eat something to be able to sleep.

Can you imagine the change that this school causes in the life of these children? 

Det är säkert goda intentioner. Barnen blir säkert hjälpta.  Men synen på barnen? Synen på deras familjer? Skulle inte sponsringen kunna gå till att ordna så familjerna har frukost (för att slippa vänta på mellanmålet i skolan och vara hungriga fram till dess?), solcellslampor (så barnen slipper göra läxorna  i skenet från ett stearinljus)  och vattenledningar? Det skulle säkert pengarna räcka till om barnen gick i en skola i sitt eget område och inte i en dyr privatskola.

Det är inte lätt. Varför ska man mosa folks drömmar?

Men när folks drömmar består av JagVetVadSomÄrBästFörDig  så kanske en lätt mosning är på sin plats.

Det finns ju erfarenheter som många barn smärtsamt behövt ta sig igenom; Den Vita Räddaren  som vill väl, Barnhemmen där barn placeras fast de inte är föräldralösa…

Den som minns 60-talet i Sverige vet att det fanns barnhem i varje kommun _ fast antalet föräldralösa barn inte var stort. I Finland på 80-talet var hälften av alla barn på barnhem där p g a fattigdom. Siffran idag i Kenya är högre. 80% av barn på barnhem har minst en förälder i livet…

De misstag som gjordes därhemma borde inte upprepas här.

Ändå görs det.

Det är bra att diskussionen blev intensiv efter den brasilianska damens inlägg. Men det känns inte bra att goda intentioner mosas. Men hur ska man göra istället?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.