På distans

Det är inte roligt att inte vara hemma när det hettar till i Peru. När vallokalsmätningarna släpptes kl 16 lokal tid så måste det ha gått en susning genom landet. Ollanta +5%!! Han som bara i några få mätningar haft en ledning. i de allra flesta mätningar – fram till en vecka före valet, då mätningar tillåtna att publicera – har Keiko Fujimori lett ganska rejält.
Och nu när stadsrösterna är räknade så leder ändå Ollanta – fast hans stora stöd är på landsbygden – exvis i södra Puno där han fått 80% av rösterna.
Det kommer att sluta med sådär 3-4% övervikt för honom. En kalldusch för många som har trott på det som tv kanaler och tidningar försökt pumpa i folk, vinklandes kraftigt mot att stödja Keiko. En kalldusch för de som tror att Peru enbart består av Lima, och som nu reagerar rasisitskt hävdandes att en indianröst inte är lika mycket värd som en från San Borja.
Nadine Heredia – Ollantas fru- och hjärnan bakom hans kampanj är att gratulera.

I går rasade börsen 12 % – ren psykologi. Även Keiko har ju lovat beskatta bolagens övervinster… Och beskattningen av ex vis gruvbolagär betydligt lägre än i andra länder i regionen. Så det är ren hysteri – men vad ska man göra när media pumpat ut ren skräckpropganda vecka efter vd ka före valet?

One thought on “På distans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.